Ποτήρια και Κανάτες
Η πρόποση
"Libiam nè lieti calici, / che la bellezza infiora; / e la fuggevol ora / si inebri a voluttà".
( " Ας πιούμε απο τους κάλυκες της χαράς, / που είναι στολισμένοι με ομορφιά / και η φευγαλέα ώρα / θα μεθύσει με απολαύσεις ". )
Η πιο γνωστή πρόποση στην ιστορία του μελοδράματος είναι ίσως αυτή που τραγουδά ο Αλφρέντο στην πρώτη πράξη της Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι. Μια πρόποση που περικλείει τόσο τη χαρά της συντροφικότητας όσο και ερωτικούς υπαινιγμούς ( " με αγάπη το σήκωμα των ποτηριών / πιο ζεστά φιλιά θα μοιράσει " ).
Ποικίλουν οι διατυπώσεις, λέμε στην υγειά μας ή prosit ή skol, αλλά μας ενώνει αναμφίβολα η ευχαρίστηση που διαχέει μια πρόποση με ποτήρια γεμάτα απο το νέκταρ των θεών. Poculum ή flute, κάλυκας ή glass, η ιστορία του πολιτισμού θα μπορούσε να περιγράψει τρόπους απίστευτης φαντασίας με τους οποίους ο άνθρωπος έδωσε μορφή σε ποτήρια και κανάτες.
Η σημασία που δίνεται στο σήκωμα των ποτηριών κατά τη διάρκεια του γεύματος υπογραμμίζεται και απο τη θρησκεία, και είναι θρησκευτικής προέλευσης ένα λογοτεχνικό είδος που επινοήθηκε για την πρόποση, απο τους Έλληνες, όπου πέρασε μέχρι στις μέρες μας. Η λατρεία του Διόνυσου, του θεού της αμπέλου. Ένα κέρατο ηχούσε μια μελωδία που συνόδευε τις χαρακτηριστικές πομπές των οργίων, ενώ οι μυημένοι ύψωναν εγκωμιαστικές προπόσεις προς το θεό του "γλυκού ποτού", μεταξύ χορού και θεάτρου.
Περνώντας απο το μύθο στον κόσμο της παραγωγής, η επωνυμία "Cosi Tabellini" παρουσιάζει τις συλλογές της απο: ποτήρια, κάλυκες και καράφες που αποτελούν αρμονική συνύπαρξη της παραδοσιακής υαλοτεχνίας με τη νεότερη τέχνη επεξεργασίας κασσίτερου.